Gerti Bierenbroodspot

Gerti Bierenbroodspot (Amsterdam, 1940) is in de loop der jaren uitgegroeid tot een van de bekendste, populairste en meest veelzijdige kunstenaars van Nederland. Haar grote voorbeeld is Leonardo Da Vinci, l'uomo universale, de universele mens. Bierenbroodspot schildert, beeldhouwt, giet brons, ontwerpt gobelins, vervaardigt keramiek en gebrandschilderd glas.

Gerrit Komrij nam een kort gedicht van Gertie Bierenbroodspot op in zijn standaardwerk over de Nederlandse poëzie. Behalve gedichten schrijft zij een prachtig, bijna lyrisch proza. Zij is van plan ooit een opera te componeren, teksten voor het libretto zijn er al.

Het centrale thema van Gertie Bierenbroodspot is het labyrint van de tijd waarin wij ronddwalen. In haar diepste wezen is zij een adept van de god Shiva, die al dansend de schepping vernietigt omdat alleen zo het nieuwe kan ontstaan. Dat thema is in haar werk en de manier waarop zij dat werk gestalte geeft steeds terug te vinden.

Gertie Bierenbroodspot maakte jarenlang deel uit van het team archeologen, dat onderzoek deed in de Jordaanse stad Petra. Ook in andere landen in het Midden-Oosten was zij betrokken bij archeologisch onderzoek. In 1995 werd zij geridderd door koning Hoessein van Jordanië.