Fabian originele stijl (1967)

Fabian zette zijn eerste schreden in de hedendaagse kunst in 1992.

Van oud ijzer en diverse metalen maakte hij op kunstzinnige wijze diverse voorwerpen, sculpturen en beelden. Experimenteren, leren en vooral genieten was het motto waaronder hij werkte en zijn werken zijn in die periode onder een klein publiek verkocht.

Dat zijn ‘kunstzinnige expressies’ niet onopgemerkt bleven werd duidelijk toen in 1995 niemand minder dan wijlen Herman Brood in zijn atelier verscheen en er vanaf dat moment een intensieve samenwerking ontstond. Herman genoot zichtbaar van de creativiteit van Fabian en wilde van Fabian leren lassen en creëren in metaal.

De jonge kunstenaar genoot van alle aandacht en steun van Herman die hem enkele fijne kneepjes bijbracht. Niet lang daarna ontstond de zogenaamde Herman Brood trofee.
Een kunstwerk gemaakt van oud ijzer dat door Herman vervolgens werd beschilderd en uitgereikt aan een Bekende Nederlander die in de ogen van Herman iets speciaals of unieks had gedaan. Zo ontvingen ooit o.a. Hans Dulfer en Jules Deelder een schitterende saxofoon uit handen van Herman Brood gemaakt door Fabian.

De ontmoetingen tussen beide kunstenaars volgden elkaar in ras tempo op, waarna Herman de jonge kunstenaar de fijne kneepjes van het schilderen bijbracht. Op talloze doeken werkten beide samen aan de voorstelling waarbij Fabian met grote regelmaat de achtergrond voor zijn rekening nam. Fabian leerde snel en gretig en beiden werkte vanuit talloze locaties aan kunstwerken van Herman. Deze intensieve samenwerking resulteerde in 1999 in een nieuw gezamenlijk project met de verzorging van de complete inrichting van het eerste Herman Brood café dat onder de naam 'Go-Ape' op zeer kunstzinnige wijze werd vormgegeven.

Dat Herman zeer gecharmeerd was van zijn leerling bleek wel toen Fabian de uitnodiging kreeg om samen met Herman een atelier te beginnen om op die wijze nog intensiever samen te gaan werken.
Helaas heeft die samenwerking niet langer dan 8 jaar geduurd door het plotselinge overlijden van Herman in juli 2001.

Zie ook: Fabian nieuwe eigen stijl