Martin van Wordragen
Martin Wordragen was de derde telg in een gezin met tien kinderen op het Brabantse platteland. Als jong kind gaf hij al blijk van zijn talent door op behang, muren en deuren te tekenen. Als jongeman werkte hij als huis- en decoratieschilder.
Doordat het gezin in de oorlog Ammerzoden moest verlaten en zich tijdelijk in Friesland vestigde, kreeg de jonge Martin pas later de kans zijn schoolopleiding te voltooien. Hij deed eerst een opleiding middelbaar onderwijs bij de fraters en daarna in ’s Hertogenbosch de leergang leraar tekenen.
Aanvankelijk schilderde hij op de traditionele manier, maar toen hij kennismaakte met de Cobra-beweging wist hij dat dit zijn stijl zou worden. Door zijn vriendschap met Constant Permeke raakte hij in de ban van het Vlaams expressionisme. Hij wilde schilderen vanuit het hart: de eigen emotie uitdrukken in authentieke kleuren en ferme uithalen.
Begin jaren vijftig vertrok Martin Wordragen naar Hasselt. Het culturele klimaat in België beviel hem zo goed, dat hij zich daar definitief vestigde.
Halverwege de jaren zestig komt er verandering in zijn werk. Geel en zwart worden zijn favoriete kleuren en zijn werk krijgt een typisch herkenbare stijl.
In de jaren 90 vond zijn grote doorbraak plaats.
Hoogtepunt in zijn loopbaan was de deelname aan de tentoonstelling ter gelegenheid van 50 jaar Cobra in 1998, waar hij samen met o.a. Appel, Corneille en Alechinsky exposeerde.