Pieter Defesche

Pieter Defesche was een Limburgse kunstenaar. Hij schilderde veelal landschappen, stillevens en bijbelse voorstellingen in expressionistische, bijna abstracte stijl.
Hij maakte tevens collages, wandschilderingen, decors en kostuums (onder meer voor het Scapinoballet).

Pieter Defesche volgde zijn opleidingen aan de Middelbare kunstnijverheidsschool te Maastricht en de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam.
Pieter Defesche werd sterk beïnvloed door zijn leermeester aan de Rijksakademie Heinrich Campendonk.

In 1949 ontving Pieter Defesche de Prix de Rome, gevolgd in 1964 door de Prix Europe de La Peinture.
Begin jaren ’70 ontwikkelde hij een manier van schilderen die sindsdien niet wezenlijk veranderde. Er vonden evenwel binnen zijn beeldtaal onophoudelijk accentverschuivingen plaats.

Met vooral het landschap als uitgangspunt, schilderde Pieter Defesche een werkelijkheid die zich als mythisch laat ervaren, waarbij hij voortdurend laveerde tussen figuratie en abstractie.

Pieter Defesche behoorde met Ger Lataster, Jef Diederen, Lei Molin, Pierre van Soest, Jan Stekelenburg, Frans Nols en Harry op de Laak tot de groep die in de schilderkunst ook wel bekend staat als de 'Amsterdamse Limburgers'.

In 2006 schonk zijn weduwe Dollie Defesche-Bakker alle door haar man nagelaten kunstwerken aan Museum van Bommel van Dam in Venlo.
Het atelier-oeuvre van Cobra-voorganger PieterDefesche maakt nu deel uit van de basiscollectie van dit museum.